Kuinka valmistaudun katsastukseen?

Kuina valmistaudun katsastukseen? Q-katsastuksen vinkit!

Kuinka katsastukseen kannattaa valmistautua? Olit sitten ajamassa katsastukseen ensi kertaa tai jo kokenut konkari, katsastusta ennen on hyvä tarkistaa ajoneuvosta mahdolliset pikkuviat. Ennen kaikkea toimiva ajoneuvo on turvallinen sekä käyttäjälleen että muille tiellä liikkuville.

Ajoneuvon omistaja voi tehdä paljonkin sen eteen, että katsastus sujuu joutuisasti ja auto pääsee katsastuksesta läpi hyväksytysti. Pienistä puroista kasvaa nimittäin iso virta. Katsastuksessa löytyvistä ajoneuvon pikkuvioista tulee katsastustodistukseen maininta ja korjausaika, johon mennessä viat on korjattava. Jos korjauskehotuksia on yli kolme, katsastus joudutaan hylkäämään.

Tarkista Hyvissä ajoin ennen katsastusta!

Verot ja vakuutukset

Käytetyn ajoneuvon omistajanvaihdos

Käytetyn ajoneuvon omistusoikeuden siirtymisestä tulee tehdä ilmoitus Liikenne- ja viestintävirastolle 7 vuorokauden aikana autokaupoista. Ilmoituksen voi tehdä Traficomin nettisivuilla, katsastuskonttorilla tai auton myynyt liike voi tehdä sen. Varmista, että omistustiedot ovat kunnossa ennen kuin tuot auton katsastukseen.

Autovalmistajan takaisinkutsukampanja

Tarkista vielä edellisenä päivänä

1. Valot, varoituskolmio ja kilvet

Varmista, että autossa on toimivat valot (myös jarruvalot!), rekisterikilpi on paikallaan ja ajoneuvosta löytyy varoituskolmio.

2. Renkaat ja vanteet

Tutki renkaiden kulutuspinta ja tarkista rengaspaineet. Lain mukaan kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla vähintään 1,6 mm, talvirenkaiden 3mm. 

3. Esteetön näkyvyys!

Tarkista tuulilasin, peilien ja tuulilasinpyyhkimien kunto. Katso myös, että tuulilasinpesunestesäiliössä on riittävästi nestettä.

4. Toimivat turvavyöt

Varmista, että sekä etu- että takaistuinten turvavyöt toimivat moitteettomasti.

5. Nopeus ja jarrutus

Tarkista, että auton nopeusmittari on kunnossa ja jarrut (myös käsijarru) toimivat. Testaa myös auton äänimerkki.

6. Tutki myös nämä

Pysyykö avain virtalukossa ajon aikana, jolloin se ei ole kulunut liikaa? Onko akku tukevasti paikoillaan? Jääkö autosta tiputtavia jälkiä parkkipaikalle, eli onko syytä epäillä vuotoa? Ovathan mahdolliset lisäosat, kuten suksiboksi tai pyöräteline, kunnolla kiinni?

Näin varaat katsastuksen