Kuinka valmistaudun katsastukseen?

Kuinka katsastukseen kannattaa valmistautua? Olit sitten ajamassa katsastukseen ensi kertaa tai jo kokenut konkari, katsastusta ennen on hyvä tarkistaa ajoneuvosta mahdolliset pikkuviat. Ennen kaikkea toimiva ajoneuvo on turvallinen sekä käyttäjälleen että muille tiellä liikkuville.

Milloin katsastukseen? Ajoneuvon voi katsastaa milloin tahansa, mutta viimeistään joko neljän, kahden tai yhden vuoden välein, auton iästä riippuen. Voit tarkistaa ajoneuvosi katsastusajankohdan katsastustodistuksesta, rekisteröintitodistuksen teknisestä osasta tai Traficomin verkkopalvelusta.

Ajoneuvon omistaja voi tehdä paljonkin sen eteen, että katsastus sujuu joutuisasti ja auto pääsee katsastuksesta läpi hyväksytysti. Pienistä puroista kasvaa nimittäin iso virta. Katsastuksessa löytyvistä ajoneuvon pikkuvioista tulee katsastustodistukseen maininta ja korjausaika, johon mennessä viat on korjattava. Jos korjauskehotuksia on yli kolme, katsastus joudutaan hylkäämään.

Tarkista Hyvissä ajoin ennen katsastusta!
Verot ja vakuutukset
Onhan auton verot maksettu ja vakuutus kunnossa? Ajoneuvon verot ja vakuutusmaksut tulee olla maksettu, ennen kuin katsastus voidaan hyväksyä. Verotiedon voi tarkistaa Traficomin verkkopalvelusta tai ajoneuvoveroneuvonnasta. Vakuutusmaksut voit tarkistaa vakuutusyhtiöstäsi.

Käytetyn ajoneuvon omistajanvaihdos
Käytetyn ajoneuvon omistusoikeuden siirtymisestä tulee tehdä ilmoitus Liikenne- ja viestintävirastolle 7 vuorokauden aikana autokaupoista. Ilmoituksen voi tehdä Traficomin nettisivuilla, katsastuskonttorilla tai auton myynyt liike voi tehdä sen. Varmista, että omistustiedot ovat kunnossa ennen kuin tuot auton katsastukseen.

Autovalmistajan takaisinkutsukampanja
Tarkista, onko ajoneuvon valmistajalla käynnissä olevia takaisinkutsukampanjoita. Takaisinkutsukampanja käynnistetään, jos automallissa on todettu jokin vakava virhe, poikkeama tai vaatimustenvastaisuus. Jos takaisinkutsusta huolimatta autoa ei korjata, Traficomin nettipalveluun ilmestyy tieto rajoituksesta 8 viikkoa viimeisen takaisinkutsukehotuksen jälkeen ja se johtaa katsastuksen hylkäämiseen.

Tarkista vielä edellisenä päivänä
1. Valot, varoituskolmio ja kilvet
Varmista, että autossa on toimivat valot (myös jarruvalot!), rekisterikilpi on paikallaan ja ajoneuvosta löytyy varoituskolmio.

2. Renkaat ja vanteet
Tutki renkaiden kulutuspinta ja tarkista rengaspaineet. Lain mukaan kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla vähintään 1,6 mm, talvirenkaiden 3mm.

3. Esteetön näkyvyys!
Tarkista tuulilasin, peilien ja tuulilasinpyyhkimien kunto. Katso myös, että tuulilasinpesunestesäiliössä on riittävästi nestettä.

4. Toimivat turvavyöt
Varmista, että sekä etu- että takaistuinten turvavyöt toimivat moitteettomasti.

5. Nopeus ja jarrutus
Tarkista, että auton nopeusmittari on kunnossa ja jarrut (myös käsijarru) toimivat. Testaa myös auton äänimerkki.

6. Tutki myös nämä
Pysyykö avain virtalukossa ajon aikana, jolloin se ei ole kulunut liikaa? Onko akku tukevasti paikoillaan? Jääkö autosta tiputtavia jälkiä parkkipaikalle, eli onko syytä epäillä vuotoa? Ovathan mahdolliset lisäosat, kuten suksiboksi tai pyöräteline, kunnolla kiinni?

Näin varaat katsastuksen
Q-katsastukseen voit varata ajan kätevästi verkossa silloin, kun sinulle sopii. Ajanvaraukseen pääset tästä linkistä. Voit tehdä varauksen myös puhelimella (yhteystiedot täällä). Meille voit tulla myös ilman ajanvarausta aukioloaikojen puitteissa. Huomaathan kuitenkin, että katsastuksen hinta on edullisempi etukäteen varatulla katsastusajalla. Sillä aikaa kun autoasi katsastetaan, me tarjoamme sinulle kahvin ja pullan. Tervetuloa katsastukseen!