Usein kysyttyä

Lue täältä useimmin kysytyt kysymykset katsastukseen liittyen ja vastaukset niihin. Mikäli jotain jäi vielä mielen päälle, ota yhteyttä lähimpään Q-Katsastusasemaan.

Auton katsastus vie yleensä n. 15–20 minuuttia aikaa. Tämän ajan voit käyttää asemiemme mukavissa odotustiloissa kahvia hörppien. Voit myös tiedustella mahdollisuutta jättää auto asemalle aamulla ja hakea se iltapäivällä töiden jälkeen.

Mistä tietää koska auto pitää katsastaa? Tiedon siitä, milloin auto viimeistään pitää katsastaa, löydät aiemmasta katsastustodistuksesta, rekisteröintitodistuksen teknisestä osasta tai Traficomin Oma asiointi -palvelusta. Voit katsastaa auton milloin vain ennen viimeistä määrättyä katsastuspäivää.

Yli 10-vuotias yksityiskäytössä oleva auto katsastetaan joka vuosi, sitä nuorempi auto kerran kahdessa vuodessa. Mikäli auto on täysin upouusi, se on katsastettava neljän vuoden kuluttua käyttöönotosta. Ammattikäytössä olevia autoja, kuten takseja, koskevat eri säännöt ja ne katsastetaan jo vuoden päästä käyttöönotosta ja sen jälkeen vuosittain.

Kaikilla katsastusasemillamme on katsastus ilman ajanvarausta. Voit siis ajaa suoraan paikan päälle. Kunkin aseman aukioloajat, hinnat ja muut tarvittavat tiedot löydät Katsastusasemat-sivultamme.

Huom! Sesonkiaikoina voi olla ruuhkaa (esim. toukokuulta syyskuulle) ja suosittelemme lämpimästi erityisesti silloin varaaman ajan etukäteen.

Mikä aiheuttaa hylkäyksen katsastuksessa? Hylkäysperusteita on monia ja yleisimmät syyt liittyvät akseliston ja jarrujen vikoihin. Artikkelit-sivultamme löydät ajantasaista tietoa siitä miten voit valmistautua katsastukseen ja välttää turhat korjauskehotukset.

Jos auton katsastus on myöhässä, ei hätää! Pääset katsastukseen varaamalla ajan etukäteen. Et saa käyttää autoa kuitenkaan muihin ajoihin, sillä auto on käyttökiellossa. Käyttökielto poistuu vasta hyväksytyn katsastuksen jälkeen.

Auton katsastusväli riippuu auton iästä. Upouudet yksiyiskäyttöön tulevat autot katsastetaan neljän vuoden kuluttua käyttöönottopäivämäärästä ja sen jälkeen ne katsastetaan kahden vuoden välein. Yli 10-vuotiaat autot taas katsastetaan vuoden välein. Katsastusväliin voi vaikuttaa myös esimerkiksi käyttötapa, lisätietoa löydät Traficomin sivuilta.

Korjauskehotukset ovat pieniä vikoja, jotka eivät suoraan haittaa ajamista tai vaaranna liikenneturvallisuutta. Jos kuitenkin korjauskehotuksia tulee yli kolme, hylätään auto katsastuksessa. Korjauskehotus on korjattava määräaikaan mennessä (max. 1 kk) ja korjaamattomista vioista voi seurata sanktioita muun valvovan viranomaisen toimesta.

Artikkelisarjassamme kerrotaan kuinka valmistautumalla katsastukseen voit välttää turhat korjauskehotukset!

Osa 1
Osa 2
Osa 3

Uuden yksityiskäytössä olevan auton ensimmäinen katsastus on neljän vuoden kuluttua käyttöönottopäivämäärästä. Tämän jälkeen auto katsastetaan kahden vuoden välein kunnes se täyttää 10 vuotta. Yli 10-vuotiaiden autojen katsastusväli on yksi vuosi. Katsastusväliin voi vaikuttaa myös esimerkiksi käyttötapa, lisätietoa löydät Traficomin sivuilta.

Jälkitarkastus ei maksa yhtä paljon kuin varsinainen katsastus. Jälkitarkastus on edullisempi silloin, kun katsastus on tehty Q-Katsastuksella. Katso katsastusasemakohtaiset hinnat jälkitarkastukselle täältä.

Katsastamattomalla autolla saa ajaa korjattavaksi vain siinä tapauksessa, että autolle on haettu siirtolupaa. Muutoin katsastamattomalla autolla ei saa ajaa mihinkään muualle kuin katsastukseen ja silloinkin vain kun aika on varattu etukäteen.